PTT’ers vertellen – Albert

De Centrale Bibliotheek verhuist in 2018 naar het oude postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht een waardevolle herbestemming. De oud-medewerkers van het postkantoor hebben destijds genoeg meegemaakt om boeken vol te schrijven. Om de herinneringen te bewaren hebben we een aantal verhalen vastgelegd. 

Albert
Medewerker bij de PTT
Albert werkte oorspronkelijk in een postkantoor in Oog in Al. Omdat hij te weinig uren maakte, werd hij af en toe ingezet in het postkantoor op de Neude. Later werkte hij er fulltime. “In Oog in Al heb ik wel eens op een dag maar vier klanten gehad”,  vertelt Albert. “Dan gaat de tijd langzaam. In de Neude ging de tijd lekker snel. Het was heel vaak heel druk.”
Het werk was gevarieerd. Albert werkte aan verschillende loketten, bijvoorbeeld bij de gelddienst of de postzegeldienst. Er kwamen ook mensen om te bellen met vrienden, familie of zakenpartners naar het buitenland. . “Dan wilden ze bijvoorbeeld bellen naar Suriname. Die persoon ging zitten wachten en wij probeerden om contact te krijgen met Suriname. Dat duurde soms een uur, of een dag. Dan was die persoon er niet of stond de telefoon niet aan. Als je ze eenmaal te pakken had gekregen, konden mensen met elkaar bellen.”

“Het was een hechte gemeenschap hier.
We waren heel collegiaal.”

Net als een aantal andere oud-medewerkers vond ook Albert de liefde in het oude postkantoor. Hij had zijn vrouw al eens gezien op school toen ze jonger waren, maar hij had verder niet meer aan haar gedacht. Tot ze elkaar weer zagen tijdens hun werk in het postkantoor. Een collega probeerde de twee te koppelen. “Dan zei ze tegen mij: “ga je wat doen met haar?” en tegen haar “hij vindt jou leuk!” Het was echt een koppelaarster.”

Al snel was men erachter gekomen dat de collega’s een relatie hadden, terwijl dit niet toegestaan was. Albert werd naar de directiekamer geroepen. “Regels zijn er om gebroken te worden”, vindt Albert. Ze mochten bij elkaar blijven als ze maar niet allebei aan het loket werkten. “Mijn vrouw vond het niet erg om ander werk te gaan doen. Het was wel vreemd, want er waren genoeg anderen die een stelletje waren. Zelfs de vrouw van de manager werkte hier ook. Maar we hebben ons niet gek laten maken.” Inmiddels zijn Albert en zijn vrouw al 28 jaar getrouwd.

Ook collega’s hielpen maar al te graag mee om de geliefden samen te houden. Zo kon Albert gemakkelijk diensten ruilen zodat hij tegelijk met zijn toen nog vriendin naar huis kon. De werkverdeler die de roosters maakte, zorgde er ook voor dat Albert en zijn vrouw samen op vakantie konden. “Het was een hechte gemeenschap hier. We waren heel collegiaal. Toen ik hier weg was en op mijn andere werk probeerde te ruilen van dienst, deden ze wel een stuk moeilijker.”

Tekst: Nicole Adriaens
Fotografie: Hiske Midavaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *