PTT’ers vertellen – Patricia en Koos

De Centrale Bibliotheek verhuist in 2018 naar het oude postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht een waardevolle herbestemming. De oud-medewerkers van het postkantoor hebben destijds genoeg meegemaakt om boeken vol te schrijven. Om de herinneringen te bewaren hebben we een aantal verhalen vastgelegd. 

Patricia en Koos
Medewerkers bij de PTT
Patricia en Koos leerden elkaar kennen tijdens hun werk in een postkantoor, maar werkten allebei op andere momenten in het postkantoor op de Neude. Patricia werkte in de jaren ’90 als baliemedewerker in het monumentale pand. Ze vond het heerlijk om in de binnenstad te werken. “Ik kwam altijd met tasjes thuis.”

Koos stond van 2010 tot 2011 achter de loketten in het postkantoor Neude. Een paar weken nadat hij vertrok, sloot het postkantoor definitief. “Als het hier morgen openging, stond ik hier overmorgen klaar om te werken”, vertelt hij enthousiast. Het afwisselende werk vond hij erg leuk.

“Als het hier morgen openging,
stond ik hier overmorgen klaar om te werken.”

Het stel herinnert zich nog goed hoe hecht de collega’s met elkaar waren. “Tegenwoordig heb je team building, nou, wat wij hadden was teambuilding en je had het niet eens door”, vertelt Patricia. Als bestuurslid van de personeelsvereniging was ze zeer actief binnen het postkantoor. Om geld in te zamelen voor de reisjes en feestjes die de personeelsvereniging organiseerde, verkochten de collega’s stiekem kaarsen, bekers en foldertjes aan toeristen.  “Het was een beetje een illegale handel”, geeft ze toe. “Daardoor weten we als postkantoormedewerkers best veel van het gebouw. Je moest ook een beetje VVV-medewerker spelen.”

Van de details van de bogen in de grote hal tot feiten over de bouwstijl, het stel kan het zo oplepelen. “Als je ergens in welke stad dan ook een heel mooi, groot gebouw ziet, dan weet je dat het een postkantoor was. Het is heel herkenbaar”, vertelt Koos.

Tekst: Nicole Adriaens
Fotografie: Hiske Midavaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *