PTT’ers vertellen – Peter

De Centrale Bibliotheek verhuist in 2018 naar het oude postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht een waardevolle herbestemming. De oud-medewerkers van het postkantoor hebben destijds genoeg meegemaakt om boeken vol te schrijven. Om de herinneringen te bewaren hebben we een aantal verhalen vastgelegd. 

Peter
Technisch medewerker bij de PTT
Peter was zestien jaar toen hij in het leerlingstelsel bij de PTT in Utrecht begon. Toen hij achttien was begon hij met werken op de tweede verdieping van het postkantoor op het Versterkerstation. Peter deed daar het technisch onderhoud van transmissieapparatuur voor district- en interdistrict verbindingen, daarnaast verzorgde hij ook de doorschakelingen van muzieklijnen en spreeklijnen voor uitzendingen vanuit Utrecht naar Hilversum, zoals kerkuitzendingen en voetbalverslagen. Tegenwoordig gaat dat via satelliet of gsm, maar destijds werden die verbindingen handmatig gemaakt.

Zo werkte Peter regelmatig tot ’s avonds laat en in de weekenden op het versterkerstation, als er sportwedstrijden waren of bij bijzondere evenementen in de stad zoals, toen de Paus Utrecht bezocht in 1985. Ook toen kroonprins Willem-Alexander werd geboren, waren Peter en zijn collega’s druk bezig met extra verbindingen te maken. “Hij is hier in het AZU geboren. Dat betekende voor ons overwerk.”

“Het is gewoon een heel mooi
gebouw. De hal is het mooiste. ”

Peter vertelt dat  zijn collega’s erg collegiaal waren. Ze waren  allemaal met de elektronicatechniek bezig en ondersteunde elkaar met de werkzaamheden. “Toch was er wel een heel duidelijke hiërarchie. Je moest goed kunnen zien wie de chef was, dat werd duidelijk doordat wij stofjassen moesten dragen. Later werd het wat vriendelijker”, vertelt Peter.

In zijn laatste jaren in het postkantoor Neude werkte Peter als opleidingsspecialist voor nieuwe monteurs. Zijn leslokaal zat op de tweede verdieping in het gebouw, maar als hij mensen op bezoek kreeg, gaf hij hen een rondleiding door het gebouw. Ook toen hij later rondleidingen gaf in Utrecht, was het postkantoor op de Neude een vaste stop. “Het is gewoon een heel mooi gebouw. De hal is het mooiste. In Rotterdam staat een zelfde soort Postkantoor, ook van de Amsterdamse School. Maar het Postkantoor de Neude is mooier.”

Tekst: Nicole Adriaens
Fotografie: Hiske Midavaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *