PTT’ers vertellen – Cor

De Centrale Bibliotheek verhuist in 2018 naar het oude postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht een waardevolle herbestemming. De oud-medewerkers van het postkantoor hebben destijds genoeg meegemaakt om boeken vol te schrijven. Om de herinneringen te bewaren hebben we een aantal verhalen vastgelegd. 

Cor
Manager bij de PTT
Veertig jaar lang werkte Cor bij de PTT. De laatste vijftien jaar daarvan was hij manager. Hoewel er werd gezegd van ambtenaren dat ze niet zoveel werk klaar kregen, moest Cor behoorlijk hard werken. “We hadden heel veel klanten. Het werd zo druk dat we een zaalwachter nodig hadden. Als mensen geld kwamen halen, stonden er per loket twintig man in de rij. Er waren acht loketten, kun je je voorstellen. Als iemand met pauze ging, moest de zaalwacht komen om de rij af te sluiten.”

Voordat hij begon met zijn werk als manager, was Cor kantoorambtenaar. Vanaf 1972 werkte hij in het postkantoor op de Neude. “We hebben hier ontzettend veel meegemaakt”, vertelt Cor over die tijd. Toen de oliecrisis gaande was, werden de postkantoren ingeschakeld om de benzinebonnen te verdelen. Het postkantoor was ’s avonds later open zodat iedereen hun bonnen konden ophalen. “Het is één grote flop geworden. We hebben ontzettend hard moeten werken om al die dingen te sorteren en uiteindelijk was het voor niks. We werkten veel en veel over, maar het was ook wel met een lach.”

“Ik dacht zelf dat er niet zoveel postkantoren zouden overblijven, maar dat het helemaal weg zou gaan, had ik nooit verwacht.”

Tijdens hun lange dagen bijvoorbeeld gooide de kassier van de geldbank met stapels gebundeld geld naar Cor. Dat waren pakketten van 10.000 euro. Iedereen kon erom lachen, tot de band om de bundel kapot ging en het geld alle kanten op dwarrelde. “We zijn een uur bezig geweest om het geld bij elkaar te zoeken en op het laatst misten we nog 100 gulden. Die was zo onder de kast geschoven. Uiteindelijk hadden we het gevonden, maar het heeft lang geduurd.” Volgens Cor kon er zelfs toen steeds lol gemaakt worden.

In 2006 was Cor’s laatste werkdag. Zijn collega’s hadden hem op deze dag in het oranje uitgedost vanwege het WK voetbal dat ook gaande was. Nederland zou spelen en aan het einde van de dag gingen Cor en zijn oud-collega’s naar de Luifel aan de overkant van de Neude voetbal kijken. Cor vond het vreemd om weg te gaan na al die jaren: “Ik heb er veertig jaar gewerkt. Ik heb nooit verzuimd. Toen ze zeiden dat ik ging stoppen, geloofden ze me eerst niet. Maar ik had het gevoel dat het niet zo goed ging met het postkantoor. Ik dacht zelf dat er niet zoveel meer zouden overblijven, maar dat het helemaal weg zou gaan, had ik nooit verwacht.”

Tekst: Nicole Adriaens
Fotografie: Hiske Midavaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *