PTT’ers vertellen – Thijs

De Centrale Bibliotheek verhuist in 2018 naar het oude postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht een waardevolle herbestemming. De oud-medewerkers van het postkantoor hebben destijds genoeg meegemaakt om boeken vol te schrijven. Om de herinneringen te bewaren hebben we een aantal verhalen vastgelegd. 

Thijs
Telegraaf bij de PTT
Thijs is begonnen als telegraafambtenaar. Hij nam telegrammen op en tikte ze uit op een zogenoemde bandschrijver. De telegramambtenaren werkten van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Tijdens werkuren bouwden ze een band met elkaar op. “Als je tot 10 uur ’s avonds zat te praten, had je ook andere gesprekken. Je leerde elkaar goed kennen. We gingen alle trouwerijen af en kenden allemaal elkaars kinderen. Het was een hele hechte club.”

Thijs werkte veertig jaar in het postkantoor op de Neude. Als lid van de personeelsvereniging leerde hij zijn collega’s goed kennen. De personeelsvereniging ging samen op reis en gaf themafeesten.

“We hadden alle formulieren
de lucht ingegooid.”

“Er kwam een keer een man die heel veel geld kwam wisselen. Later bleek het drugsgeld te zijn. Hij gaf een flinke fooi, en eigenlijk mocht dat niet, maar dat ging in de pot voor de personeelsuitjes. Het kwam uiteindelijk het personeel ten goede”, zegt Thijs.

In 1970 werd de telegraaf opgeheven. “We hadden alle formulieren de lucht ingegooid.” Thijs ging werken als kantoorambtenaar in het postkantoor en kwam achter het loket te staan. Vooral de klanten vond hij erg leuk. “Mensen hadden altijd haast”, lacht Thijs. “Dan hadden we de gordijnen dicht bij de loketten, kwamen ze er tussendoor met hun hoofd: ‘Mag ik even wat vragen?!’ Het was een hele leuke tijd.”

Tekst: Nicole Adriaens
Fotografie: Hiske Midavaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *