PTT’ers vertellen – Wiebe

De Centrale Bibliotheek verhuist in 2018 naar het oude postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand heeft een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht een waardevolle herbestemming. De oud-medewerkers van het postkantoor hebben destijds genoeg meegemaakt om boeken vol te schrijven. Om de herinneringen te bewaren hebben we een aantal verhalen vastgelegd. 

Wiebe
Medewerker bij de PTT
Zelfs toen Wiebe als klein jongetje met zijn moeder naar het postkantoor op de Neude ging, was hij al onder de indruk van het gebouw. Jaren later kwam hij er terug om een administratieve opleiding te volgen in 1978. Hij was toen 19 jaar en nog steeds gefascineerd door de grote hal. “Dan loop je zelf boven door het gebouw, dat is dan heel raar.”

Nog geen tien jaar na zijn opleiding werd Wiebe ingehuurd voor een project om het postkantoor te vernieuwen.  De PTT zat in een overgang van oude apparatuur naar nieuwere techniek. Twee jaar lang was hij bezig om de verbouwing op touw te krijgen.

“Wie had ooit gedacht dat je met een mobiele telefoon op het internet zou komen? Ik ken nog de koelkasten!”

“Het gebouw was eigenlijk helemaal niet geschikt voor computergestuurde apparatuur. Er werd een blanco cheque uitgeschreven. Het gebouw moest aangepast worden, dien maar een plan in, zeiden ze. Het was hard werken, er moest heel veel gebeuren, maar het was een hele leuke tijd.”

Nog steeds ontwikkelde de technologie zich. “Wie had ooit gedacht dat je met een mobiele telefoon op het internet zou komen? Ik ken nog de koelkasten!”, lacht Wiebe. Zelfs toen het project was afgerond, bleef hij niet weg van het postkantoor. Hij legde tijdens zijn werk contacten in en buiten de PTT. In 1998 werd hij gevraagd om een antenne te plaatsen op het dak van het gebouw. “Dat komt zeker omdat ik hier al eerder gewerkt heb”, stelt Wiebe. “Alle hoekjes en gaatjes hier zijn bekend terrein voor mij. Ik blijf maar terugkomen!”

Tekst: Nicole Adriaens
Fotografie: Hiske Midavaine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *